Nieuwsbrief Maart 2020

Hallo allemaal,

Inmiddels alweer twee maanden terug in Recife heb ik eindelijk tijd om na te denken over wat er allemaal gebeurd is afgelopen tijd. Na de laatste nieuwsbrief die ik net na de zomer verstuurde was het een tijd van hard werken en veel projecten afronden. Aangezien de ministry op meerdere vlakken in een grote overgang zit, was deze tijd echt niet makkelijk voor mij. Ik zoek zelf toch wel graag naar vastigheid en zekerheid en dat is lastig als er veel veranderd. Iets wat ik in het begin misschien niet zo had verwacht of door had, is dat mijn leven op dit moment redelijk afhangt van de organisatie waarvoor ik werk. Ook al beschouwen we elkaar hier als familie, dan nog kan het nogal intens zijn als je 24/7 woont, werkt en leeft met dezelfde groep mensen. Sinds oktober heb ik een appartementje op 2 minuten loopafstand van de base samen met iemand anders. Dat scheelt gelukkig heel veel en vindt het fijn dat ik nu meer mijn rust kan pakken. Al is dat financieel gezien wel weer zoeken om nadat alle rekeningen betaald zijn nog te kunnen sparen voor vliegtickets.

In december en januari ben ik iets meer dan een maand thuis geweest. Bizar hoe heftig het kan zijn om tussen zulke grote tegenpolen van culturen te wisselen. Dan heb ik dit nog specifiek gestudeerd maar ik weet niet of iemand hier ooit goed op voorbereid kan zijn. Alsnog heb ik wel een goeie tijd gehad in Nederland. Het was erg fijn om iedereen te zien en de ondersteuning en medeleven vanuit de kerk te merken. Voor mij is het nog steeds een hele bijzondere gewaarwording wanneer ik merk dat mensen die ik persoonlijk niet ken, zich toch geroepen voelen om mij en mijn werk te ondersteunen. Super bedankt hiervoor!!

Zoals ik eerder al even aangaf zijn er veel veranderingen binnen Shores of Grace. Zo zijn er wat leiders gewisseld, groeien we zo hard dat we binnenkort veel van onze werkzaamheden verplaatsen naar de nieuwe base, hebben we ons eerste huis voor de meiden in ons opvanghuis gekocht (i.p.v. Gehuurd) en proberen we continu onze communicatie intern en extern te verbeteren. Je kan je misschien wel indenken dat al deze veranderingen voor behoorlijke opschudding zorgen in een team met compleet tegenovergestelde culturen. Gelukkig komen we er tot nu toe altijd sterker uit en is de saamhorigheid en het vertrouwen in elkaar altijd de relativerende factor. Het is heel bijzonder om in een team te werken waar we het op maandag hevig oneens kunnen zijn met elkaar, om vervolgens op woensdag de hele avond onze dankbaarheid te uiten naar elkaar!

Met het Father’s love team zijn we druk bezig met het verdelen en inplannen van al onze huisbezoeken. Het blijft een continue wisseling van vrouwen aangezien ze veel verhuizen. Dit komt omdat ze meestal niet genoeg middelen hebben om de huur te betalen of doordat ze te ver weg wonen van familie en vrienden. Hoe dan ook, zijn we heel erg blij met iedereen die we kunnen bezoeken en merken we hoe belangrijk het is om zelf zo consequent mogelijk te zijn.

Door de relatie die we opbouwen worden de gesprekken steeds echter en proberen we samen te groeien naar een betere relatie met God. Dit is ook de reden dat we op straat er op straat steeds dieper op in gaan in wat God voor deze meiden/vrouwen/mannen heeft. We zijn daar niet om vrienden te worden maar om hun vanuit een goeie relatie naar Jezus te leiden. Dit is niet altijd makkelijk aangezien het behoorlijk wat lef vraagt om eerlijk te zijn over hun keuzes en de gevolgen. Er zijn namelijk veel vrouwen en jonge meiden die denken dat ze even snel geld kunnen verdienen, zo hun studie kunnen betalen of tijdelijk hun gezin kunnen onderhouden en er daarna zonder kleerscheuren weer vandaan kunnen lopen. Wat ze in deze gedachten even vergeten is dat ze elke nacht dat ze de straat op gaan zich in een leugen bevinden. Het is gevaarlijk werk waarbij je zowel lichamelijk als geestelijk veel schade op loopt. Er wordt veel drugs gebruikt en veel gelogen tegen familie over wat ze echt ‘s avonds op straat doen. Dit alles naast de verslaving aan het snelle en makkelijke geld. Het gebeurd dan ook vaak dat deze meiden en vrouwen vastzitten in een web van verslaving en leugens wat het bijna onmogelijk maakt om hier uit los te komen (als we Jezus niet hadden!). Na een aantal van dit soort gesprekken mochten we deze vrouwen zondag verwelkomen bij onze koffie met liefde middag om ze beter te leren kennen en meer over Jezus te delen aan de hand van een thema over transformatie en de wijn op de bruiloft in Kanaan.

Afgelopen weekend was het Carnaval hier in het oude gedeelte van Recife en Olinda (werelderfgoed).  Samen met Rio de Janeiro en Sao Paulo staat Recife bekend om het carnaval waar duizenden mensen op af komen. Shores of Grace gebruikt al jaren de Bethel methode en organiseert een “treasure hunt”. Om half 9 begonnen we met aanbidding op de base om God te vragen ons mensen en herkenningspunten (zoals kleding) van mensen te laten zien waar we naar op zoek konden gaan. Verdeeld in groepjes van 3 of 4 gingen we op zoek naar de dingen die God ons had laten zien. Zo hebben we iemand gevonden met de naam Leandro in een Pokémon outfit, roodkapje, verkoper met bliksemschicht T-shirt en nog veel meer. Het was fantastisch om de straat op te gaan met specifieke mensen op het oog en als we ze gevonden hadden te kunnen zeggen dat het God was die iets tegen ze wilde zeggen (en het nog op papier kunnen laten zien ook!). Het was goed om te merken hoe ik al gegroeid ben in het op mensen afstappen en een gesprek beginnen. Aan de andere kant was het ook goed om te zien wat ik nog kan leren. Al met al was het een ontzettend gaaf weekend en hebben we erg genoten van wat God heeft gedaan en nog aan het doen is. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk. Zo werden we gestoord in een gesprek door iemand die niets met God te maken wilde hebben, rende iemand letterlijk weg bij het horen van de naam Jezus en zagen we meerdere dingen die we ons misschien niet willen herinneren. Wat ik wel merk is dat dit alles een stuk makkelijker wordt door het veel te doen. Dan maakt het uiteindelijk niets uit dat sommige gesprekken ontzettend ongemakkelijk kunnen zijn. Zodra we over Gods boodschap beginnen gaat dit heel snel weg en mogen we er echt zijn voor deze mensen. Ik hoef ze niet over te halen of ze de hele bijbel uit te leggen. Ik hoef alleen maar door te geven wat Hij wil zeggen!   

Dit was het alweer voor deze nieuwsbrief. Ontzettend bedankt voor het lezen en mee leven!

Vanwege het drukke schema wat we hier aanhouden heb ik niet altijd genoeg tijd om nieuwsbrieven of blogs te schrijven. Mocht je toch meer willen volgen van wat we hier mee bezig zijn, dan kan je je aanmelden voor de maandelijkse (Engelse) nieuwsbrief van Shores via onze website www.shoresofgrace.com. Zo kan je toch meelezen waar ik mee bezig ben aangezien ik de schrijver ben van deze nieuwsbrieven 😉

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *